Een lid had wat met Paul de Leeuw

 

Toneelvereniging Rederijkerskamer Jan Nieuwenhuyzen uit Lekkerkerk bestaat 140 jaar en dit jubileum laat de club niet zomaar voorbij gaan. Caroline van der Graaf is al ruim 24 jaar actief binnen de vereniging en is één van de oudste leden. Zij vertelt meer over 140 jaar Rederijkerskamer, waar Paul de Leeuw ook ooit lid van was.
 
140 jaar is heel lang. Hoe houden jullie dat vol?
,,Door onze teamgeest en de energie die we er steeds weer met z n allen insteken." 
 
Hoe gaan jullie de 140 jaar vieren?
,,Sowieso traditiegetrouw met de uitvoering van een stuk van ons. Dit jaar is het Rust, Vrede en Flinterman. Aan het einde van onze voorstelling is er een feest met muziek en het is de bedoeling dat iedereen gaat dansen. Iedereen is welkom." 
 
Paul de Leeuw woonde in Lekkerkerk en was ook bij jullie aangesloten. Komt hij wel eens een bezoekje brengen?
,,Daar heeft hij toch helemaal geen tijd voor. En dat is alweer bijna dertig jaar geleden. Een leuk detail: één van onze huidige leden heeft verkering met hem gehad, een vrouw." 
 
Vrouwen waren tot 1958 niet welkom. Waarom niet?
,,Toen de Rederijkerskamer in 1872 werd opgericht was het een soort clubje gestudeerde mannen die de Nederlandse taal onder het grote publiek wilden bevorderen. De vrouwenrollen werden ook gespeeld door mannen, dat was toen heel normaal. Ik denk dat men dacht dat vrouwen niet konden acteren." 
 
Jullie treden maar één avond per jaar op. Wat weinig.
,,Dat is het ook. Vroeger waren toneelavonden een hele gebeurtenis. Vrouwen droegen lange jurken en mannen kwamen in pak. Er was voor de rest niks te doen. Zo bijzonder als het dertig jaar geleden was, is het tegenwoordig niet meer. Nu moet je erg je best doen om mensen te laten komen. "
 
Wat is de meest opvallende rol die u heeft gespeeld?
,,Ik heb regelmatig de hoer gespeeld. Heel grappig, want dan zei ik op mijn werk ik ga weer de hoer uithangen."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *