Straf (2011)

Het stuk speelt zich af in een niet nader te noemen verzorgingshuis; op de kamer van Anton Velsen. Anton heeft sinds zijn verhuizing naar dit verzorgingshuis geen woord meer gezegd en heeft zich stevig genesteld in een rolstoel. Het is niet helemaal duidelijk hoe het komt dat Anton zich zo afhankelijk opstelt, de overijverige huisarts heeft hier wel verschillende theorieën over maar oplossingen van zijn kant geven weinig verbetering.

Anton’s dochter bezoekt haar vader op onregelmatige basis. Ze houdt van haar vader, maar zijn zwijgzaamheid en zijn onwil om zijn huis te verkopen maken het er voor haar allemaal niet makkelijker op. De verzorging van meneer Velsen rust op de schouders van Carla en zuster Sylvia, maar de zorg voor meneer Velsen wordt te zwaar dus er moet hulp komen; deze verschijnt in de persoon van Bert. Bert moet zijn taakstraf volbrengen in dit verzorgingshuis en krijgt meneer Velsen toegewezen. Bert wordt nauwgezet gevolgd door zijn reclasseringsambtenaar die wel een erg groot belang in Bert stelt.

Bert is veroordeeld wegens het omver rijden van een bejaarde, wat langzaam duidelijk wordt is dat dit gebeurde op de dag dat een paar straten verder een succesvolle bankoverval plaatsvond. Alhoewel succesvol? De daders zijn allemaal gepakt; een is zelfs in zijn been geschoten vlak voordat hij in een taxi wilde springen … Inderdaad; Bert is taxichauffeur en de buit, meer dan een miljoen, is niet teruggevonden. In de kamer van Anton wordt vervolgens veel gezocht. Gera, de af en toe wat getroebleerde, buurvrouw van Anton zoekt altijd; ze verzamelt spullen … spullen van anderen. Dan is er ook nog een zekere Wendy, kennelijk een vriendin van de gewonde en opgesloten bankovervaller, ook zij is op zoek.

Bert ontpopt zich als een talentvolle verzorger. Uit schuldgevoel? Om zuster Sylvia te imponeren? Er gebeurt veel en iedereen heeft wat; Esther heeft een pistool, Wendy een honkbalknuppel, Gera heel veel horloges, Anton de tijd, Bert het geld, Arnout creatieve therapieën, Carla een morfine verslaving, Thelma geldzorgen en Sylvia een zwak voor Bert.

Rolverdeling

Rol Omschrijving Gespeeld door
Anton Velsen Bejaarde man Leo Klinge
Syl(via) Verzorgende zuster Ellen Klerk
Carla Brandsma Afdelingshoofd Corney Liefting
Thelma Spiers-Velsen Dochter van Anton Evelyne Maaskant
Bert Bezuyen Taxichauffeur  Jaap Schep
Wendy Vreeze Vriendin van bankovervaller Lotte van Vliet
Arnout Kaaks Arts Gijsbert van Bekkum
Esther Poort Reclasseringsambtenaar Marijke Boersma
Gera Blaupot Buurvrouw van Anton Margit Rietveld
     
Souffleur Henriëtte Blikslager
Regie Caroline van der Graaf
Toneelmeester Frits Mitgenberg Sr. & Jr

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *