Rust, Vrede en Flinterman (2012)

Het stuk Rust, Vrede en Flinterman speelt zich af in de showroom van de begrafenisonderneming 'Flinterman Uitvaarten'. Aan het hoofd van de onderneming staat Esmé Flinterman die ook de zorg draagt over haar dementerende moeder en haar puberende dochter. Als op een gegeven moment neef Lenny Flinterman komt opdagen, krijgt de familie te maken met allerlei onvoorziene situaties. 'Rust, Vrede en Flinterman' is een eigentijds blijspel met een dodelijke dosis humor.

Dit stuk speelden de acteurs 17 november 2012 in Amicitia te Lekkerkerk tijdens het140-jarig jubileum. In een uitverkocht Amicitia zetten de acteurs van de vereniging het stuk met de nodige humor op de planken. Twee uur  voor de start van de voorstelling druppelden de acteurs binnen. Alles  werd klaar gelegd, zodat de spelers tijdens de voorstelling niet hoefden te zoeken naar hun spullen. In de ruimte boven het toneel werden de acteurs gegrimeerd. Terwijl Lotte van Vliet en Anne Maaskant werden omgetoverd tot goudvis, namen de andere acteurs de tekst nog even door. Regisseur Caroline van der Graaf gaf nog de laatste aanwijzingen en dan was iedereen klaar voor de voorstelling.

Om 20:00 uur opende Leo Klinge de avond door iedereen welkom te heten. Bij deze jubileumvoorstelling werd  regisseur Caroline van der Graaf benoemd tot Lid van Verdiensten van de jubilerende vereniging. Achter de coulisse steeg de spanning. “Hoelang hebben we nog?” “Kan ik nog even plassen?” vroegen de acteurs aan elkaar. Wanneer vervolgens het doek geopend  werd,  leek er een last van de acteurs af te vallen en begon de voorstelling.

In een samenspel met de souffleurs werden voor de pauze de eerste twee bedrijven van het blijspel neergezet. De demente oma, gespeeld door Corney Liefting, werd realistisch neergezet .De drie debuterende dames (Zella Boersma, Mara van der Horst en Anne Maaskant) voelden zich als een vis in het water op het toneel.

Als de twee vissen het stuk voor de pauze hebben afgesloten, trokken de acteurs zich even terug. De tip die bij iedereen op het hart werd gedrukt, was om harder te praten zodat het beter verstaanbaar is voor het publiek. Dit advies werd  zeker ter harte genomen,  want na de pauze schitterden de acteurs weer op het podium. Ook de debuterende Dick Schiesser had  zichtbaar schik in zijn dialogen met dokter Ellen Klerk en zijn baas en vriendin in het stuk Marijke Boersma.

Evelyne Maaskant en Gijsbert van Bekkum maakten het stuk compleet als twee boeven die aan het speuren waren naar de huurmoordenaar,  gespeeld door Jaap Schep. Gelukkig vielen er geen doden en was de lijkkist op het podium niet nodig om iemand in af te voeren. Het blijspel werd  afgesloten door de muziek van Mike Maaskant en zanger Peter Rietveld.

In maart starten de repetities voor de voorstelling van 2013. Zin om mee te doen? Vul dan ons contactformulier in.

Rol Omschrijving Gespeeld door
Esmé Flinterman eigenaresse Flinterman Marijke Boersma
Colette Flinterman dochter van Esmé Zella Boersma
Maria Flinterman verwarde oma Corney Liefting
Lenny (Leo) Flinterman foute neef Jaap Schep
Samuel medewerker Flinterman Dick Schiesser
Huisarts druk,druk,druk Ellen Klerk
Dulcinea Trattoria Italiaanse advocate Mara van der Horst
Bea de Roos dominante "schuldeiser" Evelyne Maaskant
Gerard de Roos niet zo snuggere partner Gijsbert van Bekkum
Jesse goudvis Lotte van Vliet
Bel goudvis Anne Maaskant
     
Regie   Caroline van der Graaf
Souffleurs Henriëtte Blikslager Leo Klinge
Toneelmeesters Frits Mitgenberg senior Frits Mitgenberg junior
Inspeciënten Margit Rietveld Sylvia de Vries

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *