Jeugdgroep Rederijkers behalen eerste prijs juni 1982

citaat Havenloods

De jeugdgroep van de Rederijkerskamer Jan Nieuwenhuizen te Lekkerkerk heeft vorige week op het amateurfestival in het Piccolo Theater in Rotterdam de Publieksprijs gewonnen voor het optreden van de zelfgemaakte theaterproductie "Een wereld van mooie plaatjes". Daarnaast was deze groep al door het Nederlands Centrum voor Amateurtoneel en dramatische vorming uitgekozen als "voorstelling van de maand". Dit leverde de groep een artikel op in het maandblad van het NCA "Skript".

 

Jeugdgroep Rederijkers, met Paul de Leeuw, behalen eerste prijs
Jeugdgroep Rederijkers behalen eerste prijs

De jeugdgroep startte 10 maanden geleden met dit projekt. Men was toen al vier jaar actief bezig binnen een vereniging die dit jaar haar 110 jarig bestaan viert. In het verleden werden stukken gespeeld voor een overwegend jong publiek (14 tot 20 jaar). Er werden echter zo weinig toneelstukken geschreven voor deze leeftijdsgroep dat Cobie den Oudsten, de toenmalige regiseusse, het gevoel kreeg op dood spoor te zitten en zij besloot er mee op te houden. De nieuwe regisseur, Theo Ham, als vakleerkracht creatief spel aan verschillende scholen verbonden, o.a. in Lekkerkerk, gaf het startschot voor het maken van een stuk theater, waarin dans en popmuziek naast toneelspelen een belangrijke plaats zouden krijgen. Vage ideeën kregen steeds meer vorm en men besloot een toneelstuk te maken voor, door en over jonge mensen, met als thema "schijn en werkelijkheid".

Dit thema sprak de groep erg aan en het resulteerde in de levensloop van een jongeman, allerlei fasen, van de geboorte tot aan de volwassenheid toe uitbeeldend. Daartussen liggen dan: fantaseren en spelen, school, moeten (alle dingen die je moet van anderen), puberteit (uiterlijk, verliefdheid,sex,verkering,verslaving). Tijdens de repetities werd aandacht besteed aan spraak en lichaamstraining en elementaire toneeloefeningen enz.

Eén van de spelers, Paul de Leeuw, was verbonden als zanger bij de Krimpense band "No Budget Band" en deze band zag het als uitdaging om aan deze theaterproductie mee te werken. Paul de leeuw, Theo Ham en Ada Ooms schreven de teksten over de betreffende onderwerpen en Paul Mayer en Wilco Meyer  van de No Budget band, schreven er de muziek voor. Martin Kraayeveld werd bereid gevonden om als saxofonist mee te spelen. Dit leidde tot negen zelf gemaakte songs.

Het juryrapport van Peter Tuinman:

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *