Geschiedenis

Op 18 september 1872 is de toneelvereniging Rederijkerskamer “Jan Nieuwenhuyzen” onder de zinsspreuk “met het kleine vangt men aan” opgericht.

De eerste opvoering welke toen “buitengewone vergadering” heette, gaf “Jan Nieuwenhuyzen” op donderdag 20 september 1873 in de Groote Boer. De entree bedroeg 99 cent. Opgevoerd werd “De wees uit het gebergte”. Aanvankelijk werd er alleen door mannen gespeeld, sinds 1958 stelde “Jan Nieuwenhuizen het lidmaatschap voor vrouwen open. Daarvoor werden de dames die de Rederijkerskamer nodig had voor bepaalde rollen uitgenodigd als medewerker. In 1957 telde de vereniging nog maar drie leden, zodat het bestuur de knoop doorhakte en vrouwen als lid werden toegelaten.

In 1957 werd het 50 jarig bestaan van de Oranjevereniging gevierd met een openluchtvoorstelling van de Rederijkers op het voetbalveld in het park: Het huis van Oranje. In een advertentie werden spelers gevraagd en meer dan 100 mensen meldden zich aan.

Rederijkers in 1957
Bron: baanderspark.nl

Wilt u een overzicht van alle gespeelde stukken van de Rederijkers? Kijk dan op onze pagina gespeelde stukken.

We bedanken Cobie den Oudsten, Mieke den Boon en Jannie Maan  heel hartelijk voor het beschikbaar stellen van plakboeken en andere bronnen. We hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt.

 

75 jarig bestaan 22 november 1947

 

 

100 jarig bestaan op 18 oktober 1972

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *